Huidverbetering

Maskné

Wat is Maskne?

Door het toenemen van het dragen van gezichtsmaskers, wordt een “nieuw” fenomeen ontdekt: Maskne. Maar schijn bedriegt, want mensen die voor de pandemie al langdurig gezichtsmaskers droegen, waren al reeds bekend met de effecten hiervan.

De medische term voor “maskne” is acne mechanica, een huidaandoening die wordt veroorzaakt door overbelasting en wrijving op de huid. Het dragen van gezichtsmaskers zorgt voor een toename van warmte, wrijving en afscherming. Samen met een vochtige omgeving door ademen, praten of zweten, is dit een recept voor puistjes.

Het verergeren of ontstaan van acne komt ook door de verhoogde temperatuur die meer talgproductie veroorzaakt: de talgproductie stijgt met 10% voor elke stijging van 1° C. Bovendien kunnen de langdurige afdekking, warmte en zweet ervoor zorgen dat de huid droog, jeukend en ruw wordt.
Acne is niet de enige huidaandoening die door maskerdragers wordt gemeld.

Andere veel voorkomende huidproblemen met gezichtsmaskers zijn:

  • Allergische contact dermatitis: sommige vervaardigde maskers kunnen een chemische stof bevatten die een allergische reactie veroorzaakt. Formaldehyde en bronopol kunnen voorkomen in chirurgische maskers van polypropyleen.
  • Rosacea: kan verergeren door hitte en stress, het dragen van een masker kan een flare-up veroorzaken.
  • Seborrheic dermatitis – schilferende plaques, een ontstoken huid en hardnekkige roos.
  • Folliculitis: ontstaat wanneer gist of bacteriën de haarzakjes infecteren.In een studie werd vastgesteld dat 49% van de proefpersonen huidreacties op het gezicht meldde die verband hielden met het dragen van een gezichtsmasker. Jeuk (14,9% van de patiënten), roodheid (12,6%) en droogheid (11,6%) waren de meest voorkomende reacties. Bovendien meldd e 43,6% van de patiënten met acne, 100% van de patiënten met rosacea en 37,5% van de patiënten met seborrheic dermatitis een verergering van hun aandoening.Maar wat kan je eraan doen? Om maskne onder controle te houden, zijn er verschillende dingen die verlichting kunnen geven.

TIPS VOOR THUIS:

1. Houdt de huid goed schoon en reinig met een milde cleanser. Reinigen voordat je het gezichtsmasker opzet voorkomt het insluiten van onzuiverheden.

2. Drink voldoende water om het vochtniveau op peil te houden en uitdroging tegen te gaan.

3. Gebruik producten die de vochtbalans herstellen, zoals hydraterende crèmes en serums met hyaluronzuur.

4. Vermijd producten met een hoog siliconengehalte. Siliconen sluiten de huid gedeeltelijk af en samen met een masker zorgen zij ervoor dat de huid niet optimaal kan ademen.

5. Vermijd het gebruik van foundation. Make-up onder het gezichtsmasker verstopt de poriën en kan de klachten erger maken.

6. Gebruik dagelijks een schoon masker. Eenmalige gezichtsmaskers (het woord zegt het al), zijn echt voor eenmalig gebruik.

7. Vermijd producten met irriterende ingrediënten, de huid heeft het al zwaar genoeg…

8. Verzorg de huid ’s avonds alsof het een ritueel is. Goed reinigen en extra aandacht ‘s avonds betaalt zich de volgende morgen terug!