Huidverbetering

Enzymen

Bepaalde producten, zoals enzymatische peelings of maskers bevatten enzymen, maar wat zijn dit nu eigenlijk?

Enzymen zijn biologische moleculen die een bepaalde reactie in of buiten de cel mogelijk maakt of deze versnelt. Zij zijn natuurlijke katalysatoren voor vrijwel alle biochemische reacties van cellen. Enzymen zijn van levensbelang en vervullen een groot aantal belangrijke functies in het lichaam, zoals hulp bij de spijsvertering en de stofwisseling. Enzymen zijn zeer selectieve katalysatoren, wat betekent dat elk enzym alleen verantwoordelijk is voor zijn “eigen” specifieke reactie.

 

Fruitenzymen

Wanneer we kijken naar een enzymatische peeling, wordt hiervoor gebruik gemaakt van een bepaalde groep enzymen, de zogenaamde proteasen. Proteasen zijn eiwitsplitsende ofwel eiwit afbrekende enzymen. De enzymen die gebruikt worden voor enzymatische peelings kunnen verschillende herkomsten hebben, maar meestal worden hiervoor fruitenzymen gebruikt. Deze fruitenzymen worden gewonnen uit verschillende soorten vruchten, zoals bromelaïne (ananas), papaïne (papaja), pumpkin enzyme (pompoen), ficine (vijgen) en actinidine (wat wordt gewonnen uit kiwi, ananas, mango, banaan en papaja). Deze enzymen hebben een sterke eiwitsplitsende werking zonder de huid te belasten, hierdoor zijn enzymatische producten ook geschikt voor gevoelige huidtypen. Van deze enzymen heeft bromelaïne de sterkste werking, gevolgd door papaïne.

Bromelaïne

In het geval van bromelaïne, een zeer sterk eiwitsplitsend enzym, wordt het enzym onttrokken uit de pulp en de steel van de ananas. Bromelaïne is, samen met de zure pH waarde van ananas, verantwoordelijk voor het prikkelende gevoel op de tong wanneer je verse ananas eet. Bromelaïne begint namelijk direct met het afbreken en verteren van eiwitten op je tong, wat zorgt voor het prikkelende gevoel. Dit is overigens alleen het geval bij verse ananas, ananas uit blik heeft bij het verwerken een groot deel van zijn natuurlijke bromelaïne verloren. In de medische wereld wordt bromelaïne gebruikt bij de verzorging van brandwonden, waarbij bromelaïne aangebracht wordt om dood en beschadigt weefsel te verwijderen maar tegelijkertijd levend weefsel intact te laten. Bromelaïne wordt daarnaast ingezet voor het verbeteren en versnellen van wondheling, omdat het de doorbloeding (en daardoor de toevoer van zuurstof) naar de wond verhoogt. Een voorbeeld van een salonbehandeling waarbij bromelaïne ingezet wordt is BioPulse Therapy.

Hoe werken enzymen in een enzymatische peeling of masker nu eigenlijk? 

Om een enzymatische peeling werkzaam te laten zijn, breken protease enzymen de eiwitbindingen van de kitsubstantie tussen de hoorncellen in de hoornlaag af. Wanneer de eiwitbindingen zijn verbroken, kunnen zij “verteerd” worden door de enzymen. Het werkingsmechanisme dat bromelaïne en papaïne gebruiken om de eiwitbindingen van de kitsubstantie af te breken, verschilt van de manier waarop fruitzuren (zoals glycolzuur) dit doen. Glycolzuur lost alleen de eiwitbindingen van de kitsubstantie op, terwijl proteasen zoals bromelaïne en papaïne de eiwitbindingen verbreken én direct verteren. Bij een fruitzuurpeeling liggen na de peeling de losgemaakte dode huidcellen dus nog op het huidoppervlak, omdat alleen de kitsubstantie die de dode huidcellen bij elkaar houden is opgelost. Een enzymatische peeling ruimt ook direct de dode huidcellen op. Om die reden is het aangeraden om na een fruitzuurpeeling een enzymatisch masker aan te brengen, om alle losgeweekte dode huidcellen ook direct te verwijderen. 

Op die manier heeft de klant direct een zichtbaar resultaat na de behandeling.

Collageen afbreken?

Omdat proteasen eiwitten splitsen en afbreken, is het belangrijk dat de werking zich beperkt tot de hoornlaag en niet tot dieper gelegen huidlagen. Bepaalde proteasen zoals bromelaïne breken namelijk ook collageen af (collageen is immers ook een eiwit) en dit wordt collagenase genoemd. 

Om deze reden worden bepaalde protease enzymen ook gebruikt in de vleesindustrie. Door collageen (stevigheid) af te breken in het vlees wordt het vlees zachter en malser.

In een enzymatische peeling wordt dit voorkomen door gebruik te maken van enzymen met een hoger moleculair gewicht. Deze moleculen zijn te groot om door te kunnen dringen naar diepere huidlagen en beperken zich alleen tot de hoornlaag.

 

En het resultaat?

Verschillende huidproblemen en indicaties kunnen verbeterd worden door het gebruik van een enzymatische peeling of een enzymatisch masker. Door de ontstekingsremmende werking van proteasen is een enzymatische peeling goed in te zetten bij acne. Maar ook
verstopte poriën, een verdikte hoornlaag, een doffe, grauwe huid (rokershuid), lichte hyperpigmentatie of een oneffen teint kunnen verbeterd worden door het gebruik van een enzymatische peeling. Doordat dode huidcellen verwijderd worden kunnen serums en crèmes beter opgenomen worden door de huid. De huid ziet er na een enzymatische peeling gladder en zachter uit en heeft een gezonde glow.