Huidverbetering

Jojoba olie

 
Jojoba olie wordt gewonnen uit het zaad van de jojoba struik (Simmondsia chinenis). Ondanks de naam is jojoba olie een wasachtige substantie. De olie kan transparant of geel zijn en een lichte, nootachtige geur hebben.
Maar wat maakt jojoba olie nou zo uniek? Het blijkt dat de samenstelling van jojoba olie de natuurlijke oliën (talg) in de menselijke huid nabootst. Talg is onmisbaar voor een gezonde huid. Het houdt vocht vast in de epidermis en beschermd de huid tegen infecties. Uit een onderzoek uit 2018*(1) blijkt dat jojoba olie het absorptievermogen van de huid vergroot, waardoor andere stoffen (ook medicatie!) beter opgenomen kunnen worden. Bij een acne huid is dit vooral interessant bij het gebruik van producten met benzoyl peroxide of salicylzuur. Dit onderzoek suggereert ook dat jojoba olie ontstekingsremmend is en dat de wasachtige textuur van jojoba olie de symptomen van verschillende aandoeningen kan verbeteren, zoals dermatitis, eczeem en acne. Ook wanneer een huid (te) agressief gereinigd wordt, kan de talgbalans verstoord worden. De huid wordt te droog en gaat daardoor meer talg aanmaken. Op deze manier kan een vette/onzuivere huid nog vetter worden. Het aanbrengen van jojoba olie laat de huid denken dat zij voldoende talg heeft. Op deze manier zorgt een olie voor een minder vette huid!
 
Jojoba olie is bewezen effectief bij de behandeling van acne en kan ook een rol spelen bij een betere wondgenezing (minder vorming van acne littekens). Een studie uit 2012*(2) testte de effecten van een masker met jojoba olie bij 133 mensen met milde acne. Na 6 weken behandeling meldden zij een afname van 54 procent in hun acne, waaronder papels, cysten en comedonen.